Amsterdam is een toonaangevende evenementenstad. Op verschillende locaties in de stad worden met regelmaat grote evenementen georganiseerd. Voorbeelden van die locaties zijn het Museumplein, de Gaasperplas, NDSM-werf, het Oosterpark, Westerpark en het Flevopark. Veel mensen beleven er plezier aan, maar de evenementen kennen ook randverschijnselen. Zo nemen de evenementen een beslag op de openbare ruimte en kan er geluidsoverlast ontstaan. Daarnaast brengt een evenement ook stromen van grote hoeveelheid mensen, bezoekers die hun fiets of auto moeten parkeren en afval met zich mee.

Vanuit het gemeentelijke programma ‘Stad in Balans’ is bovendien gebleken dat steeds meer gezinnen in de stad blijven wonen in appartementen met geen of weinig buitenruimte. Zij maken intensief gebruik van de parken. Omdat veel festivals plaatsvinden in parken, kunnen de vaste bezoekers op dat moment niet van de parken gebruikmaken. Ook hier ligt een spanningspunt.

Studenten onderzoeken daarom welke invloed evenementen hebben op de buurt en omwonenden. Vervolgens bedenken zij een slim idee om de relatie tussen evenementen en bewoners in balans te brengen. Het eindproduct moet naast de onderzoeksresultaten een prototype worden dat toepasbaar is op andere gebieden.

De prijs
De winnaar van deze prijsvraag ontvangt 1000 euro per persoon, met een maximum van drie personen, te besteden aan een opleiding of congres in het binnen- of buitenland naar keuze! De prijs wordt overhandigd door de burgemeester van Amsterdam. Alle deelnemers van dit project zijn daarnaast uitgenodigd in de ambtswoning met de burgemeester.

Lees hier het nieuwsbericht over de prijsuitreiking