Samen soep slurpen op het Soepfestival

 

“We hebben hele lekkere ambtenaren-soep,”  klonk er vanuit een van de vele kraampjes op de Van der Pekstraat tijdens het grote Soepfestival. Verderop kon je terecht voor een heerlijke kommetje pindasoep van mevrouw Lilian en de harira van mevrouw Karima. Op deze burendag werd soep als verbinder gebruikt in de Volewijck (voorheen de Van der Pekbuurt). Met een tweedehands kommetje à €1,50 of met een kom van een sociale onderneming voor €5,- konden de buren langs de kraampjes om alle soepen proberen en vervolgens op de lievelingssoep te stemmen. Uiteindelijk kon niemand tippen aan de vissoep van Royalvis & Traiteur, de grote winnaar van het Soepfestival.

 

Foto: Zoë Dings

 

Jacky is een echte ‘Van der Pekker

 

Naast soep waren er nog een heleboel andere leuke initiatieven op deze Volewijckse burendag, die mede georganiseerd werd door onze studenten van het project Springlevend Volewijck. Zij hebben volop de handjes uit de mouwen gestoken om er een gezellige en succesvolle burendag van te maken. In Pexpo – een galerie en creatieve ontmoetingsplek op de Van der Pekstraat – was een portrettenserie te zien van mensen uit de buurt. Een van de portretten was van niemand minder dan onze eigen community builder Jacky Zheng. Jacky is een echte ‘Van der Pekker,’ die twee keer per week de tuintjes onderhoudt van buren die dat zelf niet kunnen.

 

Foto: Portret van Jacky Zheng

 

‘You look hotter than this soup!’

 

De ‘complimenten-spiegel’ werd door de studenten van Academie van de Stad neergezet. Op deze spiegel mocht iedereen complimentjes schrijven aan elkaar, van ‘We love Noord’ en ‘Het gaat steeds beter in de Van der Pekbuurt’ tot ‘Wat zit je haar goed’ en ‘You look hotter than this soup!’ De saamhorigheid was duidelijk merkbaar deze burendag en onze studenten hebben met dan ook met veel plezier hun steentje bijgedragen. Zelfs At5 kwam langs en maakte een mooie sfeerimpressie.

Wil je meer weten over Springlevend Volewijck, een project dat wij samen met Ymere en Stadsdeel Noord uitvoeren? Lees dan hier het interview met Zoë over de Voorleesservice. 

 

Foto: Zoë Dings

 

Stek Oost en Spark Village: een bijzondere samenkomt

 

Burendag werd niet alleen in Noord gevierd. Ook in het oosten van Amsterdam kwamen buren en community builders gezellig samen. Wooncomplexen Stek Oost en Spark Village organiseerden samen met Dynamo een mooie burendag in en rondom Stek Oost. Dit wooncomplex staat op een voormalig trainingsveld van voetbalvereniging Zeeburgia. Hier woont een diverse groep Amsterdamse jongeren samen. Van de 250 woningen is de helft voor studenten en werkende jongeren en de andere helft voor statushouders.

Iedere bewoner zet zich in voor de community. Een team van acht community builders geeft onder begeleiding van Academie van de Stad een extra impuls aan de community Stek Oost. Spark Village is een woongemeenschap die op dezelfde manier in elkaar zit met zes betrokken bewoners als community builders. 

 

 

Een gezamenlijke burendag met Stek Oost en Spark Village kon haast niet uitblijven en afgelopen zaterdag was het zover. Overdag konden de buren, onder leiding van de sportmakelaar van Dynamo, de heupen losgooien met een lesje Bachata. Fanatiekelingen konden erna ook meedoen met een voetbaltoernooitje. In de tuin en gemeenschappelijke ruimte van Stek Oost was vervolgens iedereen welkom om aan te schuiven voor de borrel en heerlijk Eritrees eten. En als de heupen nog niet los genoeg waren na de Bachata, stond de dj klaar met gezellige plaatjes om iedereen te laten swingen. Al met al een samenkomst van Stek Oost en Spark Village om trots op te zijn.

Meer weten over deze projecten? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie over Spark Village en klik hier om een artikel te lezen over Stek Oost.