Vergroening Museumkwartier in Amsterdam

Voor Stadsdeel Zuid is verduurzaming van de wijk vanuit klimatologisch en ecologisch perspectief een belangrijke pijler. Het Stadsdeel zet zich hiervoor in door haar pijlers te richten op het vergroenen van de openbare ruimte. Voor vergroening van de balkons, tuinen en geveltuinen is echter de inzet van bewoners nodig. Om te laten zien hoe particulier groen bijdraagt aan de biodiversiteit, doet een groep masterstudenten van de Wageningen Universiteit onderzoek in het Museumkwartier. Dit om bewoners te stimuleren om hun balkons, tuinen en geveltuinen flink groener te maken. De studenten hebben zo’n 1000 enquêtes uitgedeeld onder bewoners. Zij vragen hen afbeeldingen van hun tuin of balkon in te sturen en de buurt is uitgenodigd voor de grote eindbijeenkomst op 23 oktober. Hopelijk dragen de inzichten uit het onderzoek kunnen bij aan de duurzame ambities van Stadsdeel!

Van duurzaamheidslessen tot en met Warme Wijken in Utrecht

Bij het project Warme Wijken trekt een grote groep van zo’n 80 studenten Sociologie van de Universiteit Utrecht verschillende gemeenten in om te achterhalen wat belangrijke factoren zijn ten aanzien van de betrokkenheid van bewoners bij de energietransitie. Hierbij leggen wij de verbinding tussen de gemeente Utrecht, Zeist, Houten en Veenendaal, provincie Utrecht, docenten en studenten, waardoor kennis en ervaringen gedeeld worden. 

Daarnaast is er steeds meer aandacht voor de Global Goals in Utrecht. Studenten van de lerarenopleiding Aardrijkskunde van Hogeschool Utrecht ontwikkelen lessen voor middelbare scholieren met als doel om bewustwording met betrekking tot de Global Goals te vergroten. Zo wordt het voor docenten mogelijk gemaakt om dit verhaal op een heldere wijze over te brengen aan de volgende generatie. Inspireren om duurzaam te leren! 

Tot slot is er ook nog een groep van zo’n 50 Honoursstudenten Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zij gaan aan de slag met de vraag: hoe kun je mensen op creatieve wijze motiveren, inspireren of stimuleren om hun gedrag duurzamer te maken? Dit project Duurzaam Doen is een mooi voorbeeld dat energiebesparing ook gaat over wat je als individu kan doen.

Groene tuinen door en voor bewoners in Almere 

Op het Odeonpark wonen jongeren en statushouders tussen de 18 – 27 jaar samen die aan de start van een nieuwe toekomst staan. De Community Builders van het Odeonpark zijn bezig met het inventariseren hoeveel bewoners groene vingers hebben. En ook wie zich allemaal willen ontfermen over een stuk grond van de aangelegde tuinen. Op het moment zijn er zo’n tien enthousiaste bewoners die vele ideeën hebben voor de tuin. Een deel van het stuk grond kan men gebruiken als gemeenschappelijke tuin. Vol met mooie bloemen, groenten- en fruitplanten die alle bewoners mogen plukken. Ook kan er samengewerkt worden met het duurzaam compostveld achter het Odeonpark. Dit om de tuin te voorzien van de juiste voeding voor de planten. De Community Builders brengen hiermee iedereen samen en jagen het aan. Zelf hebben ze het idee om kruiden zoals munt, citroenmelisse en kamille te planten. Hier kan thee van gemaakt worden. Deze kunnen ze dan weer gebruiken bij het Kletscafé, waar iedereen samenkomt. Een mooi voorbeeld hoe Community Building in de praktijk werkt.