Wat vond je het mooiste moment binnen jouw project?
Esther: Wij wonen pas vanaf september in de Springlevend Wonen-formule maar toch hebben we al een mooi moment gehad waarbij we verschillende bewoners van de Paladijnenweg bij elkaar hebben kunnen brengen. We hielden op zondagmiddag een koffiemoment en waren erg blij met de opkomst. Het was een gezellige huiskamer vol! Naast dat wij als studenten de bewoners zo leerden kennen, hadden de meeste aanwezigen elkaar ook nog nooit de hand geschud! Het was erg mooi om te zien dat zoiets simpels als samen koffiedrinken zo’n sociale werking had. We houden deze koffiemomentjes er dan ook in.
Kees: Een moment dat ik mij nog goed kan herinneren speelde zich af tijdens mijn eerste Springlevend Wonen in de Werven, Almere. Een buurtbewoner besloot ons nog vlak voor het einde van het project te verrassen met een vaartje op zijn eigen boot. Met wat borrelhapjes, wijn en leuke gesprekken vlogen de uren voorbij.
Awad: Het organiseren van een buurtfeest samen met de 23 buurtbewoners (vrijwilligers) voor circa 75 bewoners was echt een hoogtepunt. Ik heb toen gezien hoe groot het verantwoordelijkheidsgevoel is bij de bewoners voor hun eigen buurt. Maar ook hoeveel zij over hebben voor een gezonde en leefbare wijk. Naar aanleiding hiervan hebben meerdere bewoners aangeven ook wat te willen organiseren/betekenen voor de buurt.
Wat heeft je het meest verbaasd in de buurt?
Esther: Er is genoeg gezegd en geschreven over de geschiedenis van de Paladijnenweg en dit zorgde ervoor dat ik op het ergste was voorbereid. Het bleek echter al snel dat dit nergens voor nodig was. Het complex maakt op mij een hele rustige indruk. Dit wil uiteraard niet zeggen dat er nooit sprake is geweest van onrust. Maar dit geeft ons als studenten wel de ruimte om met een positieve insteek te werk te gaan. Zo proberen wij ervoor te zorgen dat er nieuwe en fijne herinneringen aan de Paladijnenweg voor in de plaats komen.
Kees: Tijdens mijn tweede Springlevend Wonen in Geuzenwijk, Utrecht, heeft het project mij op een verbazingwekkende manier laten zien dat je als buurt veel kan bereiken. Of het nou Paul de Leeuw is die langs komt tijdens het zomerfeest of het feit dat buurtbewoners nu ook zonder Springlevend Wonen serieuze stappen zetten in het opknappen van een speeltuin. Het bewijst voor mij dat je met dit project op een leuke manier echt iets kunt betekenen voor je buurt.
Awad: Het heeft mij verbaasd hoe sociaal de wijk is bij de Ibisdreef, maar het zal jullie ook verbazen! Op het eerste gezicht lijken veel bewoners op zichzelf te leven. Naarmate je de tijd neemt om de wijkbewoners beter te leren kennen, des te meer je erachter komt dat er behoefte is aan sociale contacten in de wijk. Maar ook dat er daadwerkelijk stappen gezet worden om dat te bereiken. Dit was voor ons een voornamelijke reden om een wekelijks contactmoment te creëren; een moment waarop bewoners op een laagdrempelige manier contact konden maken met elkaar, het koffieuurtje. Dit heeft geresulteerd in mooie vriendschappen. Het verbaasd mij nog steeds hoeveel je voor je naasten kan beteken met (relatief) weinig input. Het begint bij het nemen van tijd voor je naasten en bereid zijn om je volledige en oprechte aandacht te geven!
Je mag één ding veranderen in de buurt, wat zou het zijn?
Esther: Hoewel het rustige aspect van het appartementencomplex veel voordelen heeft, ben ik benieuwd of we de wandelgangen wellicht iets levendiger kunnen maken. De bewoners werken vele en lange dagen waardoor ze elkaar weinig tegenkomen. Ik zou het gaaf vinden als we kunnen veroorzaken dat de bewoners zelf de gang op gaan! Bijvoorbeeld bij iemand aanbellen, gewoon voor een praatje.
Kees: Als ik iets zou willen veranderen in de buurt dan zijn het wel de verschillen tussen mensen. Hoe mooi is het als je mensen van verschillende culturen bij elkaar kan brengen. En dan met de missie om gezamenlijk iets te betekenen voor de buurt en voor elkaar!
Awad: Voor mij is progressie essentieel met betrekking tot veranderingen. Zolang er een stijgende lijn in het proces zit, ben ik blij. Om deze reden zou ik niet meteen iets kunnen noemen dat we moeten veranderen. Ik heb een visie en de hoop om op de lange termijn het SW-project in de wijk overbodig te maken. Het zou fantastisch zijn als bewoners in hun eigen kracht staan en zelf de dingen realiseren die zij wensen voor hun wijk. Dit door solidair te zijn met elkaar en voor een duurzame aanpak te gaan.
Wie zijn de drie studenten aan het woord?
Awad Elarbab is dé verbinder: na een start in Hoograven (Utrecht) woont hij nu alweer dik twee jaar in Overvecht waar hij met de rest van het team bewoners aan elkaar verbindt.
Esther Vreeken is kakelvers: in september is zij, samen met drie andere studenten, gestart bij Springlevend Wonen aan de Paladijnenweg in Amersfoort.
Kees Pel is routinier: hij startte in Almere in een Springlevend Wonen-project, verhuisde toen naar de Geuzenwijk in Utrecht om zich daar in te zetten en is nu weer terug op het oude nest, in een nét opgestarte Springlevend Wonen, de Hoven.