Samen met Academie van de Stad, bewoners en wijkorganisaties bedenken studenten relevante en waardevolle deelprojecten in de buurt en zetten deze op. Dat is waar de Springlevend Wonen-formule om draait. Dat studenten flexibel zijn, blijkt uit de variatie aan deelprojecten op afstand die sinds de pandemie worden uitgevoerd. Deze zijn bedacht sinds in maart de corona-maatregelen van kracht zijn gegaan. Hieronder een greep uit een aantal Springlevende activiteiten op afstand.

Voedselpakketten in de Vogelbuurt

In Amsterdam Noord helpen studenten van Springlevend Wonen Vogelbuurt bij het rondbrengen van voedselpakketten. Dit gebeurt in samenwerking met de Voedselbank. Het is van belang dat sommige pakketten worden gebracht aangezien niet iedereen de deur uit kan vanwege een zwakke gezondheid en/of besmettingsgevaar omtrent corona.

Daarom zie je een van onze studenten Job op de bakfiets! Hij vertelt: “Sinds de corona-tijd hebben wij tijd over. Dit komt omdat ons deelproject “Over de Meeuwenlaan” lastig te realiseren is. Dit project houdt namelijk in dat er verschillende evenementen voor een door de buurt worden georganiseerd.” In de bakfiets liggen een tal van voedselpakketten. “Makkelijk te vervoeren zo!”, roept Job terwijl hij begint met fietsen en richting zijn eerste bezorgadres gaat.

Springlevende activiteit
Job op de bakfiets is klaar om de voedselpakketten rond te brengen.

Onze studenten sluiten zich aan bij al bestaande initiatieven om alsnog het verschil te maken binnen de wijk. Maar hoe komt dat tot stand? Job legt het uit: “Op advies van onze opdrachtgever Eigen Haard hebben we contact gezocht met Het Leefkringhuis. Het Leefkringhuis is een van de grootste organisaties bij ons in de buurt en zet zich in voor hulpverlening afgemeten op elk individu. Zij runnen ook de voedselbank bij ons in de buurt. Om Het Leefkringhuis zoveel mogelijk te verlichten, helpen wij een handje mee bij de Voedselbank. Dit doen wij dus als bezorgers. Op deze manier leren wij steeds nieuwe mensen kennen in onze wijk.” Door het kennismaken met meer mensen in de wijk is het voor de studenten in de toekomst makkelijker en sneller contact te leggen in de buurt.

Job vertelt over een nieuwe groep die hij leert kennen: “De mensen waar wij bezorgen zijn vaak door gezondheidsklachten niet in staat om zelf naar de voedselbank te komen. Of behoren deze bewoners door hun gezondheidsklachten bij de risicogroepen van Covid-19.” Door zijn gezicht te laten zien, hoopt hij de verbindende factor te kunnen zijn voor deze kwetsbare groep. “Het bezorgen doet ons ook heel goed. Omdat we bezig blijven in de wijk, bewoners van hun voedselpakketten voorzien, én wij Het Leefkringhuis wat verlichten in deze pittige tijd.”

Vertaling in Spark Village

Op wooncomplex Spark Village wonen 250 jongeren samen. De helft van deze jongeren hebben een vluchtelingenachtergrond. Zes van onze community builders merkte op dat niet alle bewoners de Nederlandse taal even goed begrijpen. Omtrent een crisis zoals corona is het van belang dat ook zij weten wat er speelt in het land, of wat bijvoorbeeld de nieuwe maatregelen zijn. Daarom zijn onze community builders in actie gekomen. Sinds een tijdje vertalen zij nieuws over corona voor de bewoners. Dit gebeurt van Nederlands naar het Tigryna en Arabisch. De vertalingen worden voornamelijk in de verschillende whatsapp-groepen rondgestuurd, waar veel woonachtigen van het complex aan deelnemen.

Springlevende activiteit
Een voorbeeld van een vertaling in een whatsapp-groep.

Bloemen en bingo in Rozenprieel

Ook de studenten van Springlevend Wonen Rozenprieel in Haarlem hebben de afgelopen tijd niet stil gezeten. Om bewoners een hart onder de riem te steken, hebben zij als springlevende activiteit bloemen uitgedeeld in de buurt. Student Laura aan het woord: “De bewoners waren blij verrast door deze actie. Het was voor ons een mooie gelegenheid om met buurtbewoners in gesprek te gaan over de wijk en wat er speelt tijdens deze pandemie.” Alleen een praatje, op anderhalve meter afstand, heeft ook veel mensen goed gedaan. “Je ziet zo weinig mensen, en leeft echt in je eigen bubbel merk ik zelf. Even een praatje maken met mensen die je lang niet hebt gezien of gesproken, doet mij goed. Ik denk dat de buurtbewoners er ook van opknappen”, legt Laura uit.

Springlevende activiteit
De beweegbingo gaat van start!

Ook hebben de studenten meegeholpen aan de beweegbingo in het zorgcentrum De Roos. Student Ezra vertelt hierover het volgende: “Tijdens de beweegbingo konden we ouderen in woon- en ontmoetingscentrum de Roos in beweging houden op een speelse en bekende manier. Ze mochten namelijk hun woning verlaten om samen met medebewoners op veilige afstand elkaar weer te zien. En de heupjes soepel te houden natuurlijk, haha. De beweegbingo gaf enorm veel voldoening. Door alle lachen op die gezichten wist je dat het een geslaagd event was. Zeker ook omdat het een geslaagde samenwerking was met drie organisaties uit de buurt, namelijk met SportSupport en Albert Heijn.” Als kers op de taart kregen de ouderen een presentje mee, ‘als dank voor hun deelname’.

Springlevende activiteit
De beloningen liggen klaar!

 

Wil je meer weten over de Springlevend Wonen projecten of onze Community Building projecten? Klik op de titels, of bekijk de video over geen addertjes onder het gras bij Springlevend Wonen!