Project DigiCoach

Een project dat voor meerdere leden van team Amsterdam indruk maakte, is project DigiCoach. In dit project helpen coaches in Amsterdam kwetsbare bewoners om hun digitale vaardigheden te verbeteren. Projectcoördinator Amy heeft mooie herinneringen aan de eindbijeenkomst: “Het was een mooie samensmelting van deelnemers die hun certificaten kregen voor de digi-cursus die ze hadden gevolgd, de studenten die het project een succes maakten én de betrokken professionals. Een waardevolle bijeenkomst die heel goed georganiseerd was door de studentcoördinatoren van het project!”

 

 

Ook bij collega Ayu staat deze eindbijeenkomst hoog op het lijstje van mooiste momenten van 2023. “Ik werk nu een half jaar bij Academie van de Stad en deze eindbijeenkomst was de eerste waar ik bij was. Door de hoge opkomst zag ik wat voor impact er met dit project wordt gemaakt. Het was zo leuk om te zien dat de deelnemers hun digitale vaardigheden-diploma in ontvangst mochten nemen.”

 

“Het was zo leuk om te zien dat de deelnemers hun digitale vaardigheden-diploma in ontvangst mochten nemen!”
Ayu Dam, Projectcoördinator Amsterdam

 

Impact in Amsterdam

Projectcoördinator Bob kijkt vooral met tevredenheid terug op het project StudentJobCoach, waarbij jongeren leeftijdsgenoten uit Amsterdam Noord helpen bij het vinden van een geschikte baan, stage of studie. “Om tijdens deze bijeenkomst alle successen en verhalen te horen was prachtig. Jongeren die een baan hebben gevonden, zelfvertrouwen hebben gekregen en weer een idee hebben wat ze willen in hun leven. Dat is een belangrijke reden waarom ik dit werk doe!”

 

“Jongeren die een baan hebben gevonden, zelfvertrouwen hebben gekregen en weer een idee hebben wat ze willen in hun leven. Dat is een belangrijke reden waarom ik dit werk doe!”
Bob Merkx, Projectcoördinator Amsterdam

 

Projectcoördinator Dorien hield zich dit jaar bezig met woonprojecten in Amsterdam. Het welkomstfeest van het project Startblok Kop Zuidas is haar het meest bijgebleven: “Op een zonnige nazomerdag hebben de nieuwe bewoners van het startblok en de buurtbewoners elkaar ontmoet, samen gedanst en genoten van heerlijke hapjes. Ik ben echt trots op hoe de Community Builders dit feest hebben georganiseerd en op de positieve impact die zij ermee hebben gemaakt.” 

 

Persoonlijke ontwikkeling

Ook persoonlijke successen werden gevierd: projectcoördinator Joek gaf voor het eerst een pitch over het stageproject EduCoach voor ruim 300 studenten op de stagemarkt van Toegepaste Psychologie. “In eerste instantie best spannend, maar het ging goed! Veel studenten kwamen vanwege het praatje geïnteresseerd naar ons toe, een hele leuke ervaring.”

 

 

Utrecht

In team Utrecht hebben vooral de projecten Warme Wijken en The Next Hub indruk gemaakt. Voor het project Warme Wijken trekken studenten sociologie de buurt in om wijkonderzoek te doen naar het draagvlak van de energietransitie onder bewoners. Projectcoördinator Cato is vooral de eindbijeenkomst van 2023 goed bijgebleven: “We deden het project toen voor het vijfde jaar op rij. Na twee jaar de eindbijeenkomst in de coronaversie te moeten doen, was het super tof om nu met alle drie de gemeenten én natuurlijk alle 175 studenten Sociologie bij elkaar te zijn in de theaterzaal van de Bibliotheek Neude.”

 

“We zaten met 175 studenten Sociologie bij elkaar in de theaterzaal van de Bibliotheek Neude, dat was supertof!”
Cato Gehrels, Projectcoördinator Utrecht 

 

Projectcoördinator Emy kijkt vol trots terug op de eindexpositie van project The Next Hub. Studenten van de opleiding Spatial Design van de HKU presenteerden hier hun uiteenlopende creaties en gaven antwoord op de vragen: ‘Hoe zorg je voor ontmoeting binnen AZC’s? En hoe zorg je voor ontmoeting met de wijk en openheid naar de buurt? Emy zegt: “Van gedetailleerde maquettes tot een festival in Oog in Al – de concepten waren nieuw, out of the box en vooral heel inspirerend.”

 

We kijken uit naar 2024!

 

 

Wil jij in 2024 ook een project doen met Academie van de Stad? Neem contact met ons op via utrecht@academievandestad.nl of amsterdam@academievandestad.nl.