Maya | EduCoach

“Goed Nederlands kunnen spreken en schrijven is een voorwaarde om mee te kunnen doen aan de maatschappij en de arbeidsmarkt. In Amsterdam zijn er ongeveer 100.000 bewoners onvoldoende taalvaardig, en dit zijn zeker niet alleen mensen mensen een migratieachtergrond. Voor veel mensen is het moeilijk in te beelden waar je dan tegenaan loopt.

“In 2022 hebben we meer dan 300 taalcursisten kunnen helpen bij het het leren van de Nederlandse taal, dat is niet niks!”

Daarom is het zo mooi dat in project EduCoach studenten in contact komen met deze groep. Per jaar sluiten 30 eerste jaar studenten aan bij taallessen door heel Amsterdam en dat doen we al 10 jaar! Ze ondersteunen de lessen en organiseren activiteiten zodat de taal ook buiten de les gesproken wordt, want dat is waar je het echt leert. Ik vind het inspirerend om te zien hoe alle studenten daar hun eigen draai aan geven. In 2022 hebben we meer dan 300 taalcursisten kunnen helpen bij het het leren van de Nederlandse taal, dat is niet niks!”

Loket 1

 

Emy | Loket 1

“Zoveel mensen lopen tegen juridische en administratieve vragen aan maar voelen een drempel om hiervoor hulp te zoeken. In Kanaleneiland zijn er nog meer mensen die hier hulp bij nodig hebben, uit onderzoekt blijkt dat hier bijvoorbeeld relatief veel problematiek rondom schulden is.

“Loket 1 biedt op een laagdrempelige manier hulp aan en dat werpt zijn vruchten af. In 2022 hebben we sinds september al 217 bezoekers kunnen helpen!”

Loket 1 biedt op een laagdrempelige manier hulp aan en dat werpt zijn vruchten af. In 2022 hebben we sinds september al 217 bezoekers kunnen helpen!  We zien in veel projecten dat studenten erg toegankelijk zijn en zo bewoners op een laagdrempelige manier kunnen helpen.”

 

Dorien | Maak Mokum Mee

“Natuurlijk ben ik trots op alles wat wij doen, maar ik ben ook trots op heel veel andere Amsterdammers die zich inzetten voor de stad! Daarom ben ik blij dat wij met het project Maak Mokum Mee ook hen in het zonnetje hebben gezet.

“Buurtmoeders, buurtcafés, buurtbewoners, zoveel ‘normale’ inwoners zetten zich in voor ons Mokum. Dat laten zien maakt mij blij en trots!”

Op de website wijamsterdam.nl zie je de verhalen geschreven door twee Young Professionals. Het gaat van gratis reparaties van de Fixbrigade tot Schept ‘n band voor samenhorigheid. Buurtmoeders, buurtcafés, buurtbewoners, zo veel ‘normale’ inwoners zetten zich in voor ons Mokum. Dat laten zien maakt mij blij en trots!”

Maak Mokum Mee | Fotograaf: Kick Smeets

 

Cato | Veilig aan in de Laan

“In Utrecht wonen zo veel mensen samen die allemaal gebruik maken van de openbare ruimte. Heel vaak gaat dit goed maar soms heb je van die piekmomenten op specifieke plekken waar dat even niet goed gaat en dat gaat ten koste van de ervaren en daadwerkelijke verkeersveiligheid. In de Van Bijnkershoeklaan bevinden zich veel scholen, rond het open en sluiten is er veel verkeer en dan wringt het.

“Vier Social Work studenten hebben het voor elkaar gekregen al die partijen met elkaar in gesprek te laten gaan. Zo maken we samen Utrecht veiliger!”

Een gezamenlijke aanpak is essentieel in deze situaties maar iedereen samen om tafel naar een positieve oplossing zoeken is lastig. Vier Social Work studenten hebben het voor elkaar gekregen om de partijen met elkaar in gesprek te laten gaan. Zo maken we samen Utrecht veiliger!”

 

Bob | Lang Leve de Liefde 

“Het thema relaties en seksualiteit lijkt actueler als ooit. De seksuele vrijheid groeit door meer openheid en acceptatie maar de uiting hiervan kan nog steeds veel weerstand oproepen. Door deze thema’s bespreekbaar te maken in de gastlessen die wij geven op mbo’s hopen we een veilig klimaat in de klas te creëren waarin er gesproken kan worden over seksualiteit.

“In 2022 hebben we voor 110 klassen dit gesprek op gang gebracht en studenten aan het denken gezet, lang leve de liefde!”

Liefde is écht iets wat iedereen aangaat en ook iedereen interesseert. In 2022 hebben we voor 110 klassen dit gesprek op gang gebracht en studenten aan het denken gezet, lang leve de liefde!”

Dialoogdag West

 

 

Amy | Dialoogdag West

“Een diverse stad als Amsterdam met allerlei bevolkingsgroepen is prachtig. Zo veel verschillende mensen, ik geniet er elke dag van als ik door de stad fiets. Helaas blijkt uit de praktijk dat er niet altijd sprake is van cohesie en harmonie. Tussen culturen en religies kan wederzijdse onbekendheid leiden tot spanning.

“Ik geloof in de kracht van het dialoog en ben daarom trots dat wij al 10 jaar in Amsterdam West een Dialoogdag organiseren.”

Ik geloof in de kracht van het dialoog en ben daarom trots dat wij al 10 jaar in Amsterdam West een Dialoogdag organiseren. Ook dit jaar gingen 75 Joodse, Christelijke, Moslim en ongelovige leerlingen van drie scholen met elkaar in gesprek. Identiteit is voor iedereen anders om het advies van de leerlingen door te geven ‘Wees altijd jezelf’.”

 

Afiya| Creatief Sensitief

“Van stress van bewoners in het contact met de Gemeente naar een spel voor ambtenaren genaamd Aankaarten, hoe bedenk je het? Dat vind ik zo leuk aan werken met studenten, ze denken met andere kaders en komen zo tot mooie creatieve ideeën. De studenten ontwikkelde een kaartspel waarbij medewerkers leren stress sensitief te werk te gaan.

“Van stress van bewoners in het contact met de Gemeente naar een spel voor ambtenaren genaamd Aankaarten, hoe bedenk je het?”

Veel bewoners ervaren al stress als ze een brief krijgen en zijn dus al on edge als ze wanneer ze met de gemeente bellen. Daar goed mee omgaan vergt een nieuwe werkwijze. Het spel wordt nu geïmplementeerd om stress sensitief werken binnen het team de nieuwe norm te maken.”

 

DigiCoach

 

 

Fien | DigiCoach

“Even een betaling doen, een afspraak maken bij de huisarts of mijn energieverbruik inzien. Ik vind het zelf zo handig dat dit allemaal online kan maar voor veel mensen is dit helemaal niet makkelijk. Zeker nu het vaak niet eens meer niet meer anders kan komen mensen in de problemen. Door met project DigiCoach mensen te helpen met hun basis digitale vaardigheden werd de ernst van het probleem voor mij alleen maar duidelijker.

“De stappen die ze zetten helpen hen echt in enerzijds het regelen van dingen maar ook leuke dingen zoals het plezier van foto’s met elkaar kunnen delen.”

Daarom ben ik zo trots dat we vorig jaar aan ruim 120 deelnemers een cursus basis digitale vaardigheden hebben kunnen geven. De stappen die ze zetten helpen hen echt in enerzijds het regelen van dingen maar ook leuke dingen zoals het plezier van foto’s met elkaar kunnen delen.”