Amsterdam moet volgens het college een vrijzinnige, open en internationale stad blijven. Daarom is het nodig om op zoek te gaan naar een nieuwe balans tussen toeristen, bezoekers en bewoners. De bezoeker is welkom, maar de bewoner staat centraal. Een uitdagende opgave! Vandaar dat we steeds meer projecten rondom dit thema doen. Studenten richten zich op creatieve, ruimtelijke en sociale innovatie voor een stad in balans.

Verbinden en verlevendigen

Het gebied ArenAPoort in stadsdeel Zuidoost wordt momenteel heringericht: er komen tot 2030 ongeveer 10.000 woningen bij. Op dit moment is het nog niet een optimaal woon- en verblijfsgebied. Op sommige momenten is het heel rustig in het gebied. Er zijn weinig horecagelegenheden waar je lang kunt verblijven. Als Ajax speelt of er een concert is in Ziggo zijn er echter ineens massa’s mensen op de Arena Boulevard. Op zoek naar de balans dus! Studenten gingen aan de slag met het bedenken van creatieve invulling voor de lifeline: een levendige route in het gebied waar van alles gebeurt (zie hier).

Evenementen

Amsterdam is een toonaangevende evenementenstad. Op verschillende locaties in de stad worden met regelmaat grote evenementen georganiseerd. Voorbeelden van die locaties zijn het Museumplein, de Gaasperplas, NDSM-werf, het Oosterpark, Westerpark en het Flevopark. Veel mensen beleven er plezier aan, maar de evenementen kennen ook randverschijnselen. Zo nemen de evenementen een beslag op de openbare ruimte en kan er geluidsoverlast ontstaan. Daarnaast brengt een evenement ook stromen van grote hoeveelheid mensen, bezoekers die hun fiets of auto moeten parkeren en afval met zich mee. Studenten onderzochten daarom welke invloed evenementen hebben op de buurt en omwonenden. Vervolgens bedachten zij een slim idee om de relatie tussen evenementen en bewoners in balans te brengen (zie hier).

Benieuwd naar alle projecten die wij rondom het thema Stad in balans hebben gedaan? Klik hierboven op projecten.