Springlevend Wonen-projecten zijn bij uitstek een interventie van binnen uit. Studenten wonen op de plek waar ze zich voor inzetten. Hierdoor is het contact laagdrempelig en toegankelijk en hebben de studenten een goed beeld van wat er echt speelt en wat daaraan gedaan kan worden. Academie van de Stad gelooft in de kracht van studenten die als buren bijdragen aan de leefbaarheid en community in een buurt of complex. Wil jij hier deel van uitmaken? Kijk dan bij onze vacatures onder het kopje ‘wonen’ voor beschikbare woningen in Springlevend Wonen.

 

In de buurt aan de slag

Springlevend Wonen-projecten voor een buurt spelen zich af in buurten waar bewoners wel wat extra steun kunnen gebruiken. Elke buurt is anders: er wonen andere mensen, er spelen andere ontwikkelingen en er is een ander bestaand aanbod. Om tot een mooi aanvullend aanbod in de buurt te komen bedenken de studentcoördinatoren relevante en waardevolle deelprojecten in de buurt samen met Academie van de Stad, bewoners en wijkorganisaties. Zo werd de Voorleesservice bedacht voor een buurt met veel kinderen met een migratieachtergrond, waar de taalvaardigheid een boost kon gebruiken; het Formulierencafe voor een buurt waar bleek dat veel bewoners moeite hadden met de formele brieven die zij ontvingen; en het Greenteam voor een buurt waar wegens ouderdom het groen niet meer onderhouden kon worden. En ga zo maar door!

 

“Ik weet vanuit mijn opleiding dat voorlezen ontzettend belangrijk is voor de bevordering van de taalontwikkeling. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor de klas voor te lezen of om met kinderen apart te lezen. Ik zie dat kinderen echt opgaan in het verhaal!”
LIV-ing in de Volewijck – Liv (21)

 

“Kinderen zijn de toekomst!
Verhalen van impact – Zoe (25)

 

De studentcoördinatoren zetten deze projecten op en voeren de projecten uit. Hierbij zoeken ze samenwerken met de buren, de buurt en andere organisaties. Zij geloven dat je samen sterk staat in een buurt. 

Community Building

Springlevend Wonen-projecten voor een complex spelen zich af in complexen waar verschillende doelgroepen samenwonen met jongeren of studenten. Op dit momenten ontstaan er steeds meer van dit soort gemengd wonen-projecten. De doelgroep kan variëren van ouderen tot internationale studenten, van vrouwen in Nieuw-West tot statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning). In Amsterdam zijn statushouders een veel voorkomende doelgroep waar complexen mee worden opgericht. 

Studenten kunnen een mooie bijdrage leveren aan deze complexen. Het ontstaan van een community gebeurt niet vanzelf, het behoeft aandacht en tijd want alles wat je aandacht geeft groeit. Onder begeleiding van Academie van de Stad zetten studenten zich in als buurman of buurvrouw. Ze kennen het complex en haar bewoners en organiseren activiteiten die hierbij aansluiten. Daarbij houden we rekening met overkoepelende doelen zoals verbinding met de buurt of taalontwikkeling bij statushouders. Maar bovenal zetten zij zich in voor een fijne en leefbare community voor alle bewoners. De groeiende leefbaarheid in de buurt zorgt voor meer samenhorigheid. 

 

“Dat het hier bovengemiddeld goed gaat kan door verschillende dingen komen, het is een mooi pand, het is een klein complex, het is een fijne groep bewoners maar de community builders in het bijzonder maken verschil. Ze weten echt de aansluiting te vinden door van alles te organiseren en de buren te betrekken”
Baak Zuid | Opdrachtgever aan het woordEsli Endlich

 

 

Door studenten

De reden dat studenten worden ingezet is simpel. Studenten zijn jong, fris en leggen makkelijk contact. Doordat zij geen professionals zijn, zijn zij benaderbaar voor de bewoners en is het contact laagdrempelig. Daarnaast is het voor studenten een super leerzame, ze ontwikkelen skills en krijgen beter inzicht in de maatschappij.

 

Ik hou van gezelligheid, dus als er iets wordt georganiseerd dan ben ik er altijd bij. Zo heb ik ontzettend veel mensen leren kennen, en zelfs mijn beste vrienden hier ontmoet.
Verhalen van impact – Jonell (26)

 

Wij zijn naar Nederland gekomen voor vrijheid. Maar als je alleen woont is het soms saai en eenzaam, zelfs als je vrijheid hebt. Door de studenten kunnen we samen komen, maar kunnen we vooral vrienden en echte connecties maken.
Spark Village: een woongemeenschap van studenten en statushouders
– Solomon (26)

 

Binnen de Springlevend Wonen-projecten is er vanuit Academie van de Stad wekelijks contact met de studenten. Door het geven van trainingen en intervisies worden de studenten intensief begeleid, zo krijgen de studenten de juiste handvatten. Academie van de Stad stuurt op kwaliteit, behoudt het overzicht en vangt veel vragen op die anders naar de woningcorporaties zouden gaan.

Ter ondersteuning van hun rol krijgen de studenten een woning met voorrang en huurkorting in de betreffende wijk of wooncomplex vanuit de woningcorporatie. Zo dragen de studenten dus als medebewoner bij aan hun eigen buurt. De projecten die de studenten opzetten en de activiteiten die ze verrichten kun je eigenlijk allemaal scharen onder de noemer leefbaarheid: het is de bedoeling dat de wijk of het wooncomplex waarin zij wonen een stukje leefbaarder wordt door hun komst.

 

Hoe doe ik mee als student?

Wanneer er een plek vrijkomt in een Springlevend Wonen project gaan wij op zoek naar geschikte kandidaten die deze vacature(s) kunnen vervullen. Om mee te kunnen doen moet je ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling en nog minimaal 1,5 jaar student zijn. Ook ben je flexibel inzetbaar en ben je afhankelijk van het type project 4-6 of 8-10 uur per week beschikbaar.

 

Het gehele jaar door kun je je aanmelden voor Springlevend Wonen via de algemene vacature op onze vacaturepagina, je wordt dan opgenomen in onze kandidaten poule. Wanneer er een vacature vrij komt ontvang je dan een mail met meer informatie. Om in de poule te worden opgenomen ontvangen we graag je CV en een korte motivatiebrief.

 

Wil je weten hoe jij mee kan doen of heb je vragen over de formule? Neem dan contact met ons op via info@academievandestad.nl of 085 3033 707.