Hoe kun je iets doen aan de krappe woningmarkt? En hoe zorg je ervoor dat bepaalde plekken in de stad op zo’n manier ontwikkeld worden dat iedereen er fijn gebruik van kan maken? Over dit soort vraagstukken buigen studenten van verschillende opleidingen zich door onderzoek te doen.

Ideeën voor een plein

Het Delflandplein in Amsterdam is bekend terrein voor een grote verscheidenheid aan mensen. Zowel studenten, scholieren, ouders met kinderen, ouderen, thuislozen, toeristen en kantoorpersoneel komen en gaan. Al deze mensen willen op een prettige manier gebruikmaken van het plein, hun boodschappen kunnen doen en de gelegenheid hebben om elkaar te ontmoeten. Studenten bedenken hoe het plein leefbaar gehouden kan worden. En hoe het een fijne verblijfsplek kan worden voor bezoekers tijdens periodes van bouw (zie hier).

Wonen

Iedereen wil fijn wonen in een woning die past bij zijn of haar levensfase. Momenteel zit de woningmarkt echter op slot. (Enkel) bijbouwen is echter niet de oplossing. Door de schaarste op de woningmarkt wordt doorstroom meer en meer van belang. Eerder onderzoek toont aan dat de verhuisbeweging van de senioren zorgt voor veel verhuizingen in de totale keten. Hierdoor komen er meer passende woningen vrij. Studenten onderzoeken daarom wat drijfveren zijn voor ouderen om te verhuizen (zie hier).

amsterdam, academie van de stad

Wil je weten welke projecten we tot nu toe gedaan hebben binnen het thema Stedelijke ontwikkeling? Bekijk dan de tab projecten hierboven.